Barangkali kisah ini boleh menjadi renungan bagi kita,
terutamanya yang ingin berumah tangga :

Alkisah, seorang pemuda miskin bernama Jamil, berasal dari Benut, Pontian. Keluarganya hanyalah keluarga sederhana.Tidaklah disebut miskin. Ayahnya sehari-hari bekerja sebagai tukang jahit dikampungnya. Karena kegigihannya, Jamil berjaya melanjutkan pelajaran hingga ke UTM walaupun dengan perbelanjaan seadanya.

Semasa semester 3 di kampus, Jamil jatuh hati pada seorang gadis bernama Ayu Sofea, juga sama-sama kuliah di fakulti yang sama. Ayu adalah putri seorang tokoh korporat ternama di daerah Johor Bahru dan juga masih keturunan diraja. Walaupun secara ekonomi, mereka jauh berbeza,namun itu tidak menghalang keduanya untuk saling mencintai.

Ayah Ayu yang mengetahui putrinya begitu mencintai pemuda dari keturunan biasa, tak mampu mencegah gelora cinta putrinya. Maka setelah keduanya lulus, pernikahan keduanyapun diselenggarakan dengan meriah. Pesta besar-besaran diadakan untuk mengiringi nikahan. Ayah Jamil yang tak punya banyak harta, hanya dapat memberikan bantuan sumbangan pakaian,langsir, sarung bantal, yang semuanya dibuat dan dijahit sendiri khas untuk pernikahan anaknya.

Bahagiakah Ayu bersanding dengan Jamil ??

┬ábersambung………………………………..

Topik-topik yang berkaitan:

JANGAN MENYIKSA DIRI
Allah S.W.T menciptakan dunia seisinya untuk kemudahan manusia itu sendiri, oleh...
Maafkan Daku....
Rejab telah melabuhkan sayapnya. Menyusul nanti Syaban, juga akan melabuhkan tir...
Keli oh Keli
Assalamualaikum wbh Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. ...
Pesta Baju Tidur Untuk Nuffnanger
Bersempena dengan hari ulang tahun Nuffnang Sdn Bhd, mereka telah mengadakan...