Assalamualaikum, ringkas jer kali nih… aku nak ajar nkorang satu trick camner nak bubuh hidden shoutbox kat dalam blog wordpress nkorang. Free dan xperlu bayar apa-apa cas pemasangan pon..

caranya adalah, STEP1

buka Appearence>>Widgets

drag Arbitrary text or HTML ke bahagian sidebar kemudian copy code dibawah dan pastekan ke ruangan text tadi

 

<style type=”text/css”>

#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:350px;
width:140px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url(‘URL PIC YANG KORUNK SUKA‘) no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #00000;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type=”text/javascript”>
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById(“gb”);
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById(“gb”);
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + “px”;
if(x0!=xf){setTimeout(“moveGB(“+x+”, “+xf+”)”, 10);}
}
</script>
<div id=”gb”>
<div onclick=”showHideGB()”> </div>
<div>

MASUKKAN KOD SHOUTMIX KORUNK KAT SINI 🙂

<div style=”text-align:right”>
<a href=”javascript:showHideGB()”>
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type=”text/javascript”>
var gb = document.getElementById(“gb”);
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + “px”;
</script>

STEP2

nkorang boleh lah ubah url image pada bahagian yang berwarna merah kepada image2 yang seswai dengan jiwa nkorang

Step3

Nkorang boleh adjust size hidden shoutmix nkorang pada bahagian yang berwarna biru

Step4

Nkorang boleh gunakan code shoutmix ataupun code iklan  atau code autoresponder pada bahagian yang berwarna jingga

SAVE!!

Tadaa.. nkorang dah pon berjaya mempunyai hidden shoutbox yang FREE OF CHARGE.. 🙂 Selamat mencuba.. iklas dari

ketukangelsign

Topik-topik yang berkaitan:

Writing a review to others
On the Internet you can earn cash just for writing reviews! You could review any...
Useful tips for inreasing your blog traffic
You want to be a successful blogger, the first most important concern will be yo...
Another adsense alternative to monetize your blogs earning
I kinda wish that this blog can stand on its own, meaning that I won't have to w...
6 cara basic jana pendapatan secara online
Assalamualaikum dan salam sejahtera Lama sudah x menulis didalam blog nih, je...