Assalamualaikum, ringkas jer kali nih… aku nak ajar nkorang satu trick camner nak bubuh hidden shoutbox kat dalam blog wordpress nkorang. Free dan xperlu bayar apa-apa cas pemasangan pon..

caranya adalah, STEP1

buka Appearence>>Widgets

drag Arbitrary text or HTML ke bahagian sidebar kemudian copy code dibawah dan pastekan ke ruangan text tadi

 

<style type=”text/css”>

#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:350px;
width:140px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url(‘URL PIC YANG KORUNK SUKA‘) no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #00000;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type=”text/javascript”>
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById(“gb”);
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById(“gb”);
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + “px”;
if(x0!=xf){setTimeout(“moveGB(“+x+”, “+xf+”)”, 10);}
}
</script>
<div id=”gb”>
<div onclick=”showHideGB()”> </div>
<div>

MASUKKAN KOD SHOUTMIX KORUNK KAT SINI 🙂

<div style=”text-align:right”>
<a href=”javascript:showHideGB()”>
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type=”text/javascript”>
var gb = document.getElementById(“gb”);
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + “px”;
</script>

STEP2

nkorang boleh lah ubah url image pada bahagian yang berwarna merah kepada image2 yang seswai dengan jiwa nkorang

Step3

Nkorang boleh adjust size hidden shoutmix nkorang pada bahagian yang berwarna biru

Step4

Nkorang boleh gunakan code shoutmix ataupun code iklan  atau code autoresponder pada bahagian yang berwarna jingga

SAVE!!

Tadaa.. nkorang dah pon berjaya mempunyai hidden shoutbox yang FREE OF CHARGE.. 🙂 Selamat mencuba.. iklas dari

ketukangelsign

Topik-topik yang berkaitan:

10 Steps that blogger have to avoid
1. Don't load your web site with a lot of high tech clutter. Your visitors may ...
Explode your blogs with this 12 tricks and automate your income
After get involved in blogging industries, make some research about blogging tip...
Should you change your mind to BANNED Google ADSENSE?
Lets face it - Many.. Oh wait! Not many.. Almost all webmasters/bloggers believe...
Pendapatan Aktif Vs Pendapatan Pasif
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Syukur kita kepada Allah kerana dipertemuk...