VOiP singkatan kepada “voice over internet protocol”. VOiP di Malaysia ini mungkin masih baru lagi tetapi bagi negara negara maju yang sedang pesat membangun telah lama mempraktikan penggunaan VOiP di dalam urusan seharian mereka. Di Malaysia, VOiP hanya meluas penggunaannya bagi kaki chatting sama ada menggunakan Yahoo Messenger mahupun MSN messenger.

Bagi pengguna internet di Malaysia, mereka mungkin telah biasa dengan dua jenis VOiP ini yang mana provider nya ialah Yahoo dan MSN . Tetapi di negara maju lain, penggunaan VOiP ini telah meluas kepada urusan-urusan rasmi syarikat-syarikat terkemuka. Penggunaan VOiP digunakan secara meluas untuk mengurangkan kadar pembayaran bil utility telefon dan internet sekaligus membuatkan penjimatan maximum keatas keuntunan syarikat. Di Malaysia juga ada memperkenalkan sistem Voip seperti i-Talk untuk penggunaan kaki kaki chatting. Pengguna perlu mendaftarkan diri sebagai ahli dan memuat turut perisian IM i-Talk dari server supaya boleh menggunakan perkhidmatan ini. Kelebihan mengunakan perkhidmatan berbayar ini ialah, chatter leh terus buat panggilan menerusi pc terus ke telepon bimbit owang yang chatter dah bekenan nak bekenalan tuh… BESH Kan? Selain dari pada IM yang diperkenalkan oleh i-Talk nih, banyak lagi IM yang boleh digunakan secara percuma untuk membuat panggilan ke telepon melalui komputer kita. Antaranya perisian VoIP Stunt nih. Apa yang beshnya dengan software nih ialah, kita bleh begayut sampai lebam dengan makwe/pakwe kita..HaHaHa.. Bukan seluruh Malaysia jer yang Free… Malah negara-negara jiran seperti Singapura, dan Indonesia juga Free… Perh… So kalau sesapa yang ada pasang cewek seberang tuh, boleh ar buat panggilan telepon dengan guna VoIP nih… Free nih tuk panggilan ke talian tetap jer…. Kalau si-dia guna Maxis or Celcom, X dapek la nak nolong… nkorang kena la beli topup dia pada harga RM60 untuk 10Euro.. Nkorang bleh deal ngan dealer dia melalui perisian tu sendiri.. Kalau berminat ngan perisian nih, nkorang bleh ar muat-turun dari sinih.

VoIP StUnT SoftWare

Aku dah pon try test tgok software nih… memang berbaloi…Untuk registration untuk kali pertama, nkorang bleh ar buat panggilan percuma selama sejam ke talian tetap. apa lagi? Download jgan x download

Topik-topik yang berkaitan:

Kecantikan Wanita
Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menan...
Luangkan sedikit masa untuk Allah...
Baca jika anda ada masa untuk ALLAH. Bacalah sehingga habis. Saya hampir m...
Pesta Baju Tidur Untuk Nuffnanger
Bersempena dengan hari ulang tahun Nuffnang Sdn Bhd, mereka telah mengadakan...
Kenangan.....
alahai!!! teringat lak zaman sekolah dolu2!! rindu pulak kat membe2 lame!! ...