Assalamualaikum,

Dalam entry yang lepas saya menyentuh isu monsun biznes yang di anjurkan oleh MRSB yang mana menyediakan pekhidmatan perniagaan internet kepada mereka yang berminat untuk memulakan perniagaan internet di rumah, malangnya sistem yang di tawarkan mereka bagaikan jauh panggang dari api… hangat-hangat taik ayam dan seangkatan dengan peribahasa ini.. mengapa saya berani cakap macam nih??? bak kata nabil LAWAK King ” Lu Pikir la sendiri… ”

Saya sendiri berminat menceburkan diri dalam perniagaan dunia internet nih. Laman web rujukan saya yang pertama dan menbuat saya tertarik untuk menceburi pernigaan secara online ni adalah laman web sedara SUTH, atau nama sebenarnya Mohd Suhaimy. Apa yang menyebabkan saya tertarik dengan entry beliau? Ya.. Cara-cara Buat duit la.. xda yang lain lagi berjaya menarik minat saya untuk terus membaca.. ( dulunya agak suka jugakla mengunjungi web-web yang x sepatutnya…ala-ala porn gitu.. 👿 👿 ) Sejak dari itu, saya mula mengkaji dan mengkaji kebenaran peniagaan internet nih… sebabnya saya agak kureng percaya dengan pernigaan internet nih.. Bermula dari web SUTH , saya mengenali Dr Irfan dengan lebih dekat ( dulu nengok buku Dr Irfan, saya kata… TIPU ar tuh. orang melayu nih x abih abih menipu.. ). Tapi sebenarnya saya yang menipu diri saya..hohoho. Kenapa?Why? sebab saya sekarang tengah beriya-iya carik market tuk berniaga kat internet nih.. haha 😥 😥 😥 harap harap belom lah terlambat. pastuh kenal pulak lamanweb Syamsul Ariff, Irwan Dhanil, Azizi Ali, Gobala Krisnan, Hong-kiat.com, dan yang terbaru sekali budak Lebanon (yang baru umur 17thn dah ada income RM10k melalui perniagaan internet.. WTF :$: :$: :$: :$: ) Saya dah dekat setahun gak mengkaji nih.. masih lagik tercarik carik formula.. budak hingusan nih dah ada RM10k sebulan.. JELOUSNYA. (saya yang sebenarnya hingusan…hohoho)

Baiklah, sebenarnya saya sambung entry Kegilaan Bisnes Internet dan Google Adsense
sebab nak kongsi sket masalah yang saya rasa menjadi penyebab mengapa sampai sekarang saya belom lagik mendapat RM10k macam si Lebanon tuh ( dengki nih.. 😡 😡 ) Domain nih pon dah dekat nak Expired.. sepatutnya saya dah mula meraih sedikit pendapatan.. bukan masih tercarik carik jawaban.. hoho.. Apa sebenarnya nya yang berlaku kepada diri saya??WHy??

1 ) Disiplin yang kurang pada diri

Ya. Disiplin nih amat penting sebenarnya untuk menjana pendapatan di internet nih.. Umumnya semua dah tau yang kat internet nih adalah lubok emas bagik mereka yang benar-benar ingin berjaya.. Apa yang menyebabkan saya kata saya nih kurang berdisiplin?? Sebab saya x memberi tumpuan pada apa yang saya sedang buat.. Contohnya ;

1. menulis blog nih.. Ada Internet markerter yang mengajar bagaimana mendapatkan topic-topic semasa melalui e-book percuma mereka, dan saya praktikan, mmg berkesan, tapi saya tidak terus menumpukan usaha tersebut, tetapi mencari sesuatu yang lebih berkesan.. akhirnya saya masih begini..

2. Ada juga internet marketer mengajar bagaimana mendapatkan trafic yang tinggi dalam masa sehari dengan menggunakan Vblog seperti Youtube, Saya telah mencubanya, mmg berkesan, tapi saya masih lagi mencari teknik-teknik yang lebih berkesan, seperti affiliate marketing, PTC Program, PPC Program, Advertisng program dan sbgnya.. dan akhirnya saya masih begini…

2 ) Fokus yang tidak menentu

Fokus ni amat penting sebenarnya untuk mendapatkan Online Income. Sebagai contoh, Myspace masyuk ada mengajar bagaimana menggunakan Friendster.com dan myspace.com sebagai medium memasarkan produk.. jika dipraktik dengan bersungguh-sungguh, mmg boleh mendatangkan pendapatan, tetapi di sebabkan kurangnya fokus pada perkara yang diajarkan oleh Myspace masyuk tersebut. Akhirnya pelaburan saya hanya tinggal impian…

3 ) Jadual perancangan yang berserabut

Perangcangan dan jadual yang macam mana dimadsudkan yer? Penting ke perancangan dan jadual nih? Hohoho.. Penting sebenarnya.. tapi saya sendiri xdapat nak men”Disiplin”kan diri dalam merancang dan mengikut jadual yang telah saya tetapkan sendiri.. Iyalah kan.. I’m da boss.. sapa pulak nak marah kalau buat keja x ikut jadual.. dan akibatnya.. sampai sekarang impian belum di gapai..hoho ❗ ❗

4 ) Mudah putus harapan..

Haaaa.. nih yang berbahaya nih.. dah berkali kali mak pesan… tapi jadik jugak… ntah ler..bila dah putus harapan nih, pepaham ler.. Sume perkara yang di buat semua x menjadi.. dan akhirnya begini.. 😥 😥

Ni apa yang saya dapat kesan pada diri saya mengapa sampai sekarang saya belum lagik merealisasikan pendapat pertama saya secara online.. dientry yang lain nanti saya akan ceritakan pula strategi yang agak berguna juga untuk dijadikan panduan untuk newbie seperti saya nih, tapi di sebabkan 4 pekara yang telah di sebutkan tadi, saya masih begini… ooooohhh 🙄

Topik-topik yang berkaitan:

Penat + xda Masa = Malas
Assalamualaikum, First of all aku nak wish epi ari raya Qurban kepada semua u...
LinkBackProject, The way to Increase your traffic
Hello, this is a linkback project that is useful for newbie to increase their pa...
Another adsense alternative to monetize your blogs earning
I kinda wish that this blog can stand on its own, meaning that I won't have to w...
8 step to success on the internet marketing
Promoting your site has a lot to do with off page search engine optimiz...