Assalamualaikum dan salam sejahtera sebagai pemula bicara. Seperti biasa, hari ni aku menyesatkan diri membaca blog-blog orang untuk menerbitkan idea yang dah semakin tepu nih. Dalam kesesatan aku melayari internet hari ni, maka alkisahnya terjumpa lah aku dengan sebuah blog yang dikenali sebagai FCUCOMMUNITY. Blog nih dulunya popular kerana berjaya menarik pelawat mereka untuk menjadi publisher secara link exchange. Blog nih dah semakin maju dan canggih dengan menciptakan widget yang gila panas sehinggakan aku sendiri teruja untuk memilikinya. Kalo nkorang sumer berminat nak usha blog nih, nkorang boleh la melawat link mereka di www.fcucommunity.net

Bukan itu yang cuba aku sampaikan dalam karya agung aku kali ini, tapi apa yang cuba aku kongsikan dengan nkorang ialah beberapa tips menarik yang sempat aku belek dan kaji semasa menyesatkan diri kat dalam blog FCUCOMMUNITY tuh tadi. Apa yang menarik sangat sampai aku sanggup nak berkongsi dengan nkorang sumer?

Menarik x berapa menarik tapi idea bernas mereka telah membuka mata aku selama nih kenapa blog aku nih kurang traffic dan kurang peminat nak baca.. mungkin sebab niat aku yg x ikhlas tuk menulis blog nih. iye lah kan.. rambang mata beb.. iklan bersepah sepah kata bleh kaya dengan blog. Aku pon apa lagi, dengan perasaan tamaknya aku telah membeli hosting dan domain aku yang pertama, pride4us.com nih. Sesudah 3 tahun aku setia atas nama pride4us.com, aku masih lagi buntu dalam mencari traffic yang tinggi atau erti kata lainnya, aku gagal menjana ribuan ringgit seperti yang aku impikan 3 tahun dahulu.

Namun, aku xpernah berputus asa, kerana aku tetap yakin yang internet nih lubuk duit. Hasil usaha aku yang x henti-henti tuh aku berjaya lah mendapat duit online aku yang pertama. Mulai dari situ hati aku nih terus ar berbunga – berbunga nak meneruskan usaha menjana pendapatan lumayan dari internet walaupun hasil pertama aku nih xlah seberapa. Aku telah men”join” kan diri ku dengan pelbagai program menjana pendapatan di internet. Antara yang terkenal adalah Google adsenseNuffnang, Advertlets, adbrite, bidvertiser, blogvertiser, squidoo, twitter, dan memacam lagi lah program kewangan yang aku join sehinggakan naik semak inbox aku dengan newsletter daripada diorang.

Dalam keghairahan aku mengejar kekayaan internet, sempat jgak aku menulis tentang peristiwa politik kotor di malaysia seperti kisah hangat semasa ahli politik 1998, Dato Seri Anwar Ibrahim yang gemar bersodomi??. Meriah juga lah blog nih sekejap sebab dikunjungi oleh mereka2 yang x berpuas hati dengan pendapat peribadi aku tu. Sampai pada satu tahap blog ini mungkin di ban oleh sebab pendapat penuh slamba dari aku.. hee.. Tapi aku xlah pandai sangat nak berpolitik cuma keinginan untuk berkongsi tuh membuatkan aku terpanggil untuk menulis entry tentang politik.

Namun, aku sebenarnya masih buntu untuk menarik traffik yang tinggi ke dalam blog aku nih, purata harian yang boleh aku banggakan adalah 100 – 200 unik ip sahaja yang melawat blog aku. Walau pun tak banyak, namun aku tetap berasa bangga sebab blog aku masih mempunyai pelawat daripada xda langsung. Baru lah orang kata ” buek perabeh boreh yo ” haha.  Kaji punya kaji, selidik punya selidik,  ada ar beberapa tips asas tuk dikongsikan bersama korang sebelum menulis blog.Antaranya yang popular and boleh diguna pakai oleh nkorang adalah dengan melakukan sedikit promosi.

1) Promosi

Dengan menggunakan teknik promosi nih maka nkorang akan berjaya menarik minat pelawat blog nkorang untuk terus membaca, membaca , membaca dan membaca. Tapi persoalannya bagaimana nak promosi blog nkorang nih? Ok, seperti yang sedia maklum, ( kepada yang xmaklum sila google ye ) kaedah promosi paling berjaya abad ini adalah dengan mengiklankan blog nkorang kedalam blog – blog atau website – website yang telah pon mempunyai traffic yang tinggi. Korang boleh lah meleburkan wang ringgit nkorang untuk beriklan dan hasilnya nkorang akan mendapat ribuan traffic sehari untuk jangkamasa tertentu. Tapi camner nak kekalkan nilai yang beribu tuh tuk terus bertapak kat blog nkorang tanpa perlu nkorang beriklan lagi?

Cuba nkorang tengok rakan blogger kita yang berjaya nih mempromosikan blog dia, aku sangat2 la berkenan dengan si budak Khai nih.. ( bukan lah bermakna aku nih seangkatan dengan pak anwar kita ). Aku boleh lah dikatakan kagum dengan hasil kerja dia. sehinggakan aku jadi addict tuk melawat blog dia.. susun atur blog dia menarik selain kekreatifan dia menulis mmg x boleh nak di sanggah sanggah lagi. Apa yang menarik sangat sampai aku sanggup tuk bercerita tentang dia dalam blog aku nih?Cuba nkorang perhatikan gambbar nih bebetul,

Ya kawan kawan semua. budak khai nih membuat banner yang menarik untuk membuatkan pelawat blog dia tertarik menarik nko memang tembam kat blog dia untuk terus membaca. Awal awal lagi kita dah disajikan iklan untuk menambahlariskan lagi blog dia.Hampeh budak khai nih.. Sungguh bijak dia..haha. Teknik rahsia beliau telah berjaya ku kupas, ahaks. Nkorang boleh la mereka cipta banner banner yang lebih menarik seperti mana yang telah dibuat oleh si khai.. Sorry bro, aku ciplak idea nko tuk buat cerita dalam blog aku.

Selain itu juga, teknik yang berkesan sekali untuk memaksa pembaca membaca secara halus ialah dengan memasang plugin linkwidget kedalam blog nkorang. Setelah nkorang berjaya memasang plugin linkwidget tersebut, blog nkorang akan kelihatan seperti ni.

2) Review Artikel Lama

Setelah berpenat2 menulis bertahun2 lamanya, kadang-kadang kita terlupa dengan apa yang pernah kita ungkapkan di dalam blog sendiri, jadi di kesempatan aku menulis pada kali nih, aku untuk mereview artikel artikel lama yang terkandung dalam blog nih. Sampai naik berhabuk pulak x berbaca. ahaks. Nih jugak salah satu cara aku menarik traffik sedia ada untuk terus menerus membaca tanpa henti dalam blog aku nih. Aku akan memulakan sedikit intro dengan memperkenalkan artikel artikel yang telah lepas sebelum meneruskan sebarang penulisan.

Lihat link-link dalam blog nih, semuanya aku transfer semula ke artikle lama supaya reader dapat menjenguk kembali artikel yang dah berlapuk dan berhabuk tuh. Mana lah tau kot kot boleh diberi nafas yang baru pulak… Cewah

3) Adakan sedikit Contest

Sememang sejak dari aku mula2 belajar blogging lagi cara nih paling masyuk tarikkan traffic nya sebab hadiah yang di tawarkan tidak kurang masyuknya juga. Sebagai contoh, Blog denaihati.com yang kerap membuat contest contest pelik tapi benar.

Wah, sedar x sedar aku dah mula menaip dengan panjang kali nih.. walau pun tips yang aku cuba kongsikan hari nih hanya 3 namun dianggap boleh membantu newbie yang baru berjinak jinak untuk menulis. Aku sendiri pon jarang gunakan teknik ini sebab aku sentiasa mempunyai idea untuk menulis, apa yang dapat aku kongsikan hari nih adalah melalui kajian ku jua.

Thanks sebab sudi habiskan membaca, aku amat berterima kasih jika ada juga yang sudi memberi sedikit pandangan mengenai gaya penulisan ataupon topic yang sedang dibincangkan. Jumpa lagi… daa

Topik-topik yang berkaitan:

"Hello Malaysia..I'm Back!!" -said ANWAR-
Assalamualaikum pada yang muslim dan Salam sejahtera pada yang bukan muslim.. D...
10 Tanda yang kita dah meningkat usia
Salam, sedar x sedar semakin hari kita semakin berusia..macam2 pengalaman dah ki...
Nothing to say
Selamat Tahun Baru Cina kepada kaum cina di Malaysia khususnya... di sebalik kes...
Me At Work, Internet Research and Money Making Site
Luckily i have a time to wrote about something in this blog post after a few m...